donderdag 6 oktober 2016

WFFR Groene Oscar finale!

We kregen vandaag heel leuk, en ook wel onverwacht, nieuws: Fiene's natuurfilmpje is één van de finalisten voor een Groene Oscar tijdens de finale van het Wildlife Film Festival Rotterdam! :-)


Eerder dit jaar zag ik een oproep van Oerrr van Natuurmonumenten voor een filmwedstrijd voor kinderen. Fiene leek het leuk om mee te doen. In het kader van deze wedstrijd werd een filmworkshop georganiseerd die werd gegeven door filmmaker Ruben Smit. Fiene is daar in juni heen geweest, vond ze heel leuk.

Vervolgens ging Fiene aan de slag met het maken van haar filmpje. Het thema was 'de natuur dichtbij'. Ruben Smit adviseerde om 'een verhaal te vertellen' met je filmpje. Dat was nog best moeilijk om een onderwerp te bedenken, veel ideeën belandden in de prullenbak. Uiteindelijk koos Fiene ervoor om wat te laten zien van de natuur uit onze tuin.

Van kleins af aan wordt Fiene al het meest getrokken door de bloemen in de tuin, dus dat werd haar filmonderwerp. Ze is dagen bezig geweest met het maken van de opnamen. Veel moest opnieuw worden gedaan. Bijv. toen ze de camera verticaal had laten filmen in plaats van horizontaal. Of toen ze de laatste opname in de schemering ging maken en de eerste versies te donker bleken.

Fiene had inmiddels al geoefend met het monteren van een filmpje in iMovie op de iPhone. Dat vond ze een fijn programma om mee te werken, dus schaften we de versie voor de laptop aan. Daarmee heeft Fiene alle fragmenten van haar filmpje bewerkt en aan elkaar geplakt. Ze heeft muziek op internet uitgekozen en ten slotte tekst geschreven voor de voice over en deze ingesproken.

Het was ontzettend veel werk en Fiene heeft er echt op zitten ploeteren. Het was best een moeilijke opdracht voor een negenjarige, dus het heeft haar behoorlijk wat doorzettingsvermogen gekost - naast hier en daar wat aanmoediging van ons - om het af te ronden. Zelf waren we nog best kritisch over het eindresultaat, maar ik heb haar geprobeerd mee te geven dat het ook belangrijk is om iets af te maken, ook al ben je nog niet helemaal tevreden of ben je er nog onzeker over, 'Perfectionisme is niet onze vriend'.

En nu is ze dus één van de tien finalisten! De beloning voor haar harde werken kan niet mooier :-) Haar filmpje zal op zaterdag 29 oktober vertoond worden tijdens de finale voor de Groene Oscar tijdens het filmfestival. Een vriendinnetje, opa's en oma's en natuurlijk haar broer en ouders zullen haar toejuichen. Wat een spannend avontuur voor haar! En voor ons, de eerste keer dat ik ooit naar een filmfestival ga, ga ik als trotse moeder van één van de filmmakers.

Ben je nieuwsgierig naar haar filmpje? Dit is 'm:


2 opmerkingen:

  1. succes morgen, geniet er maar van! bij de beste tien zijn is al een hele prestatie! het filmpje is mooi geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Fiene vindt het spannend, maar heeft erg veel zin in morgen :-)

      Verwijderen