dinsdag 28 februari 2017

Forum Hadriani - deel 1

Deze week doen we een projectje over Forum Hadriani. Een grote Romeinse opgraving heel dichtbij ons huis. De restanten liggen onder een parkje waar we regelmatig naartoe lopen om de hond uit te laten. Op dit thuisonderwijsuitje mocht Jura dus ook mee.

Door het park verspreid staan vijf zuilen met daarop informatie over Forum Hadriani en displays met dingen die gevonden zijn bij opgravingen op die plek. We gingen naar het park en hebben alle zuilen opgezocht en bestudeerd.


Aan het einde van het park - of aan het begin, ligt er aan hoe je het bekijkt ;-) - staat een stenen monument voor Forum Hadriani.

Na ons parkbezoek lazen we deze website met een rondleiding door Forum Hadriani, veel hadden we al gelezen op de zuilen in het park. Dit is ook een leuk artikel, over de archeologische aspecten van Forum Hadriani.


zondag 26 februari 2017

Aardrijkskunde met The Netherlands Second

Een tijdje terug keken we het Lubach filmpje The Netherlands Second. Arnaud vond een website met een overzicht van landen waarvoor een vergelijkbaar filmpje is gemaakt. Een leuk kijkje in hoe de landen naar zichzelf kijken en hoe ze grapjes maken over hun eigen land.

Zo keken we bijv. net de video van Bulgarije waarin ze een grapje maken over dat niemand weet waar het land ligt ;-) Ook wat serieuzere zaken komen voorbij, zoals communisme, de relatie met Rusland.

We hebben onze aardrijkskundeles vandaag al weer gehad :-)

http://everysecondcounts.eu/

zaterdag 25 februari 2017

Drents Museum met opa

We zijn dit weekend op visite bij opa. Komt mooi uit, want we deden een projectje over het meisje van Yde, en vanuit Exloo konden we natuurlijk makkelijk een bezoek brengen aan het Drents Museum.

Eerder hadden we de aflevering van het Klokhuis over het meisje van Yde gezien, Fiene wel een paar keer. En we lazen dit boek uit de bibliotheek.





















We bekeken het meisje van Yde en de rest van de veenlijken. Het meisje van Yde was klein! Ze hadden een mooie tijdlijn gemaakt van de prehistorie tot aan de middeleeuwen. Leuk museum!

We bezochten ook de tentoonstelling over Peredvizhniki. Mooi!


donderdag 23 februari 2017

Nog een logeerpartijtje

Eerder deze week bleef een nichtje logeren, vandaag had Fiene's vriendinnetje E. een studiedag en kwam ze bij ons spelen. Morgen ook een studiedag, dus ze mag ook blijven logeren.

We gingen naar de geitenboerderij en lieten eerst de hond uit. Het waaide heel hard!




Wind door de haren.






Toen ik laatst spullen bestelde voor de Science Club, verkochten ze op de website ook lippenbalsemhoudertjes. Op de terugweg van de geitenboerderij reden we langs de winkel om bijenwas te kopen, het laatste ingrediënt dat we nog nodig hadden om lippenbalsem te kunnen maken.
Het was een behoorlijke kliederboel, maar de lippenbalsem werd heerlijk :-) We gebruikten cacaoboter, dus het smaakte naar chocola, jammie! :-) Fiene vond de smaak wat minder lekker.



Lekker in het zonnetje op de stoep rommelen met over de datum kruiden.

dinsdag 21 februari 2017

Logeerpartijtje

Nichtje H. heeft voorjaarsvakantie en logeert hier twee nachtjes. Zij en Fiene kunnen altijd leuk spelen samen, dus dat is gezellig! :-)

Samen in het boek Nederland van Charlotte Dematons turen. Fiene en H. in feestjurk. Omdat dat kan.

Fiene hangt een avocadopit in een beker water om te kijken of hij wil ontkiemen en wil groeien. Na een tijdje werd al duidelijk waarom dat de vorige keer mislukte: onze kat Lola denkt dat het een leuk speeltje is dat we speciaal voor haar hebben klaargezet. Zij mept de pit eruit en jaagt 'm door het hele huis achterna...
We gaan later maar een avocadopit in een pot met aarde planten, dat schijnt sowieso beter te lukken :-)

Met magneten en ijzervijlsel rommelen is altijd leuk.

maandag 20 februari 2017

Tijdlijn

Ok, dit projectje gaat niet zo erg snel... Een hele tijd geleden hingen we al een lange lap papier aan de muur in de gang voor een tijdlijn. Vandaag hebben we de lijn erop getekend...
Haastige spoed is zelden goed zullen we maar zeggen :-)


donderdag 16 februari 2017

Science Club februari

Vandaag hadden we de Science Club van februari. We gingen verder met scheikunde, verdampen, bevriezen, condenseren, smelten. We deden hoofdstuk 2 'Changing of State' van Middle School Chemistry.
Veel gerommel met water, ijs en thermometers :-)

dinsdag 14 februari 2017

Valentijnspost is binnen

Fiene deed mee aan een actie waarbij thuisonderwijskinderen elkaar valentijnskaartjes stuurden. Vandaag kwamen haar kaartjes met de post binnen, erg leuk! :-)










maandag 13 februari 2017

Marathon bijna ten einde

De Harry Potter marathon is bijna ten einde :-)

Fiene heeft haar Hermelien-toverstaf erbij gepakt.

zondag 12 februari 2017

Valentijnskaarten maken

Valentijnspost! Net als vorig jaar organiseerde een andere thuisonderwijsmoeder een valentijnskaart-uitwissel-actie. Meer dan 50 thuisonderwijskinderen deden mee, Fiene ook.

Zelf kaartjes maken en schrijven, een kusje op de envelop in plaats van een postzegel en ze konden op de post.

Alle kinderen waren aan elkaar gekoppeld zodat iedereen wat kreeg. Wat een feestje om te maken en om echte post te ontvangen!


Lippenstift op en een kusje op de envelop :-)

Sleeën!

Er lag af en toe op andere plekken in Nederland sneeuw, maar bij ons was het tot nu toe erg karig. Tot vandaag! Want we werden wakker met een mooie laag sneeuw. Ik zag dat het 's middags al weer weg zou zijn omdat het hard ging dooien. Dus we zijn gelijk met sleetjes in de auto gestapt om van de hellingen in het Elsenburgerbos af te kunnen sleeën. Het was erg gezellig! :-)



Jura was ook mee, ze vond het erg leuk :-)


Maar het sleeën had af en toe wel wat te lijden onder haar enthousiasme :-)

dinsdag 7 februari 2017

Van Gogh & Kapla & Harry Potter marathon

Fiene en ik deden samen een schilderopdracht uit een bibliotheekboek. We schilderden in de stijl van Van Gogh. Voor het 'dikke verf effect' moesten we de verf met lijm mengen. Kreeg je lekker fluffy verf van :-)


We zijn lekker aan het bouwen geweest met de kapla.

Mijn creatie.

De kinderen en ik wilden de Harry Potter films weer eens bekijken, dus we doen een Harry Potter marathon :-) Wij zijn begonnen bij de eerste film en kijken ze allemaal achter elkaar. Nougoed, eentje per dag of zo ;-)

zondag 5 februari 2017

Berend jarig & zaalkampioen

Berend's hockeyteam had het dit seizoen zo goed gedaan in de zaalcompetitie dat als ze vandaag wonnen, ze al kampioen waren! Goed hoor :-)
Deel van de eer gaat ook naar Arnaud, hij is coach en trainer :-)


En dat allemaal op Berend's verjaardag :-) Vandaag kwam ook familie over de vloer om zijn verjaardag te vieren, opa's en oma's kwamen wat eerder om eerst nog de tweede helft van Berend's kampioenswedstrijd te kunnen meekijken. Extra speciaal dus.

vrijdag 3 februari 2017

Scouting insigne koken

Fiene deed met haar scoutinggroep het insigne koken. Ze moest zelf een recept uitzoeken, boodschappenlijstje maken, boodschappen doen en koken.




donderdag 2 februari 2017

Zoetermeer

We gingen weer boodschappen doen bij het Geertje vandaag, maar voordat we daar langsgingen, gingen we op visite bij een ander thuisonderwijsgezin in Zoetermeer.

Fikkie stoken in de tuin en daarna marshmallows roosteren.




De hond uitlaten voor we de boodschappen halen.

woensdag 1 februari 2017

Verjaardagswandeling in de duinen

Ik ben jarig! Dus mocht ik uitkiezen wat we gingen doen vandaag :-) Net als vorig jaar gingen we wandelen in de duinen. Arnaud ging dit jaar ook mee :-)