woensdag 30 november 2016

Adventskalender 2016

En we hebben weer een BereFien adventskalender! De kinderen vinden het nog steeds leuk, dus we hebben dit jaar weer een nieuwe gemaakt :-)

1. Houd een spelletjesavond
2. Vilten kerstboomversieringen knutselen
3. Kijk naar een filmpje over het verhaal van de Notenkraker en kijk daarna naar het Notenkraker ballet
4. Kerstpakket maken om weg te geven
5. Kerstboompjes knutselen
6. Versier de ramen in kerstthema
7. Filmavond: Nightmare before christmas op Netflix
8. Kerstthema dienblad maken
9. Schaatsen
10. Zoek een goed doel uit en doneer geld
11. Naar het tuincentrum om allemaal een nieuwe kerstversiering uit te zoeken
12. Maak zoutdeeg kerstversieringen (of deze)
13. 'Fancy dress' avondeten
14. Naar de kersttentoonstelling in het Huygens museum over toverlantaarns
15. Maak en verstuur kerstkaarten
16. Kerstparade in Oud Rijswijk tussen 17:00-21:00
17. Kies een land en google om te kijken hoe daar kerst wordt gevierd
18. Maak kerstcadeautjes voor elkaar en voor familie
19. Het kerstverhaal voorlezen
20. Bak kerstkoekjes
21. Midwinternacht vuurtje stoken
22. Spoorwegmuseum in kerstthema
23. In een kerst-bubbelbad met kaarslicht en kerstmuziek
24. Maak versieringen voor het kerstdiner
25. Kerstvieren met oma en opa

Oude adventskalenders kun je hier terugvinden: http://berefien.blogspot.nl/2015/11/adventkalender-2015.html
BewarenBewaren

dinsdag 29 november 2016

Zolder

Berend zit achter zijn computer op zolder. Fiene en ik komen hem gezelschap houden.


vrijdag 25 november 2016

Tekenen

Uit de bibliotheek nam ik een boek mee met daarin tekenlessen. Leuk boek! Fiene en ik gingen ermee aan de slag.



De tekenopdrachten, een beetje door elkaar heen gekriebeld. Onder Fiene's tekeningen, boven die van mij.

dinsdag 22 november 2016

Verder met Scratch

Fiene is al een aantal dagen enthousiast aan het programmeren in Scratch. Ze is vandaag net begonnen aan het vijfde deel van de zes onderdelen die er zijn.

BewarenBewarenBewarenBewaren

vrijdag 18 november 2016

Excursie naar Beeld en geluid

Arnaud ging met Berend en Fiene met een aantal andere thuisonderwijsgezinnen naar Beeld en Geluid in Hilversum. Een heel geslaagd uitje, Berend en Fiene vonden het er allebei erg leuk. Ze zijn er vier uur lang geweest, toen Berend thuiskwam zei hij: 'Het was veel te kort' :-)



Wat moet ik hier nu bij schrijven? Hahaha! Gek koekje :-)




























Fiene maakte samen met W. een fashionvlog:
http://mijn.beeldengeluid.nl/CowYvUWQHHl4qXtY

W. moest duidelijk nog even wennen aan zo veel Fiene-gekkigheid, haha! :-) Maar ze kwamen er al snel helemaal in samen. Kijk maar naar deze kookvlog :-)
http://mijn.beeldengeluid.nl/EddWi81j7MPzyKXz


BewarenBewaren

maandag 14 november 2016

Posters & cadeautjes

Op de facebook pagina van A Mighty Girl (favoriet bij Fiene) hadden ze een lijst met posters die afgelopen week waren gemaakt door kinderboekenillustrators om kinderen een hart onder de riem te steken na de verkiezing van Donald Trump tot president.

We bekeken alle posters en ik heb de teksten erop voor Fiene vertaald en uitgelegd waarom sommige kinderen bang zijn na de verkiezing van Trump tot president, en wat de betekenis van de veiligheidsspeld is. Daarna kozen Berend en Fiene allebei een poster uit die ze mooi vonden en hebben we die in de gang opgehangen :-)

Hier staat de post van A Mighty Girl: https://www.facebook.com/amightygirl/posts/1164483946921250

Fiene's keuze.

Berend blijft nog even in het egel thema ;-)


Fiene zit ondertussen lekker te spelen met de cadeautjes die ze voor haar verjaardag kreeg.

Kijkles bij zwemmen

Vandaag was er een kijkles bij zwemles. Het laatste kwartier van de zwemles, mochten we bij het bad komen kijken. Berend gaat al hartstikke goed! Deze week ging de schoolslag ook al mooi gecoördineerd :-)








vrijdag 11 november 2016

Sint Maarten 2016

Vorig jaar vierde Fiene haar verjaardagsfeestje op Sint Maarten en was een aantal kinderen na het feestje gebleven om samen met haar door de wijk te lopen voor Sint Maarten. Fiene vond het heel gezellig om samen met een groepje andere meiden te lopen.

Dit jaar had Fiene haar verjaardagsfeestje al in de zomer gevierd op het strand. Maar om toch nog een beetje verjaardagsgevoel te hebben en weer een leuke Sint Maarten, vroeg Fiene een paar vriendinnetjes mee. Ze kwamen eerst bij ons eten en daarna hebben ze een rondje door de wijk gelopen met lampionnetjes en liedjes. Ze hebben weer een boel opgehaald!

Veel kabaal en pret tijdens de boerenkool met worst vooraf.

'Golem! My precious...' ;-)

donderdag 10 november 2016

Scratch programmeercursus

Ik was verkouden en voelde me niet lekker. Maar thuisonderwijs gaat natuurlijk altijd door... Ik had nog een leuk idee voor Fiene dat we vandaag van de plank hebben gehaald: een programmeercursus voor kinderen in Scratch van de TU Delft.

Samen op bed en ik keek mee terwijl Juf Felienne van de TU Delft in filmpjes uitlegde hoe programmeren werkt. Ideaal zeg ik :-) 

Fiene vindt het ontzettend leuk. Ze is er ook erg goed in. Ze verzon steeds zelf allemaal aanvullingen op haar spelletjes en opdrachten.

Ik moet ook zeggen dat de cursus goed in elkaar zit. Behoorlijk ingewikkelde programmeerconcepten worden heel duidelijk uitgelegd in de filmpjes. Daarna komen vragen en opdrachten die ook nog helpen om de concepten te begrijpen als het filmpje niet in één keer duidelijk genoeg was.
De opdrachten zijn ook leuk om te doen, iedere week maken de kinderen een spelletje. Ze kunnen het zelf aanpassen en maken zoals ze willen, dus al hun creativiteit erin kwijt.

Voor kinderen die nog geen programmeerervaring hebben, vind ik het een echte aanrader!

BewarenBewaren

woensdag 9 november 2016

Fiene haalt zwemdiploma B

Vorige week heeft Fiene haar A diploma gehaald. Maandag had ze zwemles en kreeg ze een brief mee dat ze vandaag ook mocht afzwemmen voor haar B diploma! Ze is heel trots :-)

Toch ook wel weer een beetje spannend.

Deze keer waren we voorbereid op het massale afzwemcircus :-)

En hier krijgt ze haar diploma!

Uitslagen Amerikaanse presidentsverkiezingen

Ik had met de kinderen de Amerikaanse presidentsverkiezingen gevolgd. Vanochtend kwamen de uitslagen binnen. Berend, Fiene en ik lagen in bed op mijn iPhone naar het nieuws te kijken. We zagen de uitslagen binnenkomen die de doorslag gaven dat Trump had gewonnen. Vervolgens keken we ook nog naar de speech van Trump.

Fijn dat we door thuisonderwijs dit soort geschiedenis-in-the-making momenten live kunnen volgen!

Sinds Berend en Fiene de uitslagen keken, roepen ze regelmatig in gekke stemmetjes:
'We need to build a wall!'
'And who has to pay for it?'
'Mexico!'
Dat vonden ze echt het gekste dat ze in tijden hadden gehoord...

dinsdag 8 november 2016

Workshop in Museum Meermanno

Een thuisonderwijsmoeder organiseerde een uitje naar Museum Meermanno hier in Den Haag. De kinderen konden daar meedoen aan een workshop. Van andere thuisonderwijzers had ik al eerder gehoord dat er in dit museum erg leuke workshops worden georganiseerd, dus wij wilden graag mee :-)
Het was niet helemaal Berend's 'cup of tea', dus hij bleef thuis. Fiene en ik hebben een heel leuke ochtend gehad, de workshop was inderdaad zo leuk als we verwachtten.

We werden meegenomen naar de zolder van het museum. In deze ruimte wordt een andere workshop gegeven, over het schrijven als een monnik.

Wij liepen door naar de volgende ruimte waar de kinderen aan de slag konden. De jongere kinderen gingen aan de slag met stempels en verf. Fiene begon samen met de andere oudere kinderen met oefenen met schrijven met een ganzenveer.

Er was ook een ouderwetse drukpers en loden letters uit een oude drukkerij.




Na het oefenen mochten de kinderen een mooi versierde letter 'H' schrijven met de ganzenveer. Vervolgens werd laten zien hoe de drukpers werkt en mochten ze allemaal het oude gedicht 'Hebban olla vogala' afdrukken. De eerste letter 'H' was weggelaten van de afdruk, daarvoor mochten ze hun eigen geschreven letter erop plakken. 

Uitleg over hoe de drukpers werkt.


Daarna mochten ze het allemaal zelf een keer doen. Hier maakt Fiene haar afdruk.

Vervolgens konden ze hun afdruk versieren. Ze kregen te zien hoe ze met bladgoud konden werken en daarmee mochten ze hun afdruk versieren.

Na het deel op zolder, kregen de kinderen een rondleiding door het museum en een museumles over 'verzamelingen'. Er waren koffers met allerlei soorten verzamelingen erin. De kinderen luisterden ademloos toe met hun kleine neusjes er bovenop :-)

Het was echt heel geslaagd, Museum Meermanno organiseert ontzettend leuke workshops. Een aanrader wat ons betreft!
BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

maandag 7 november 2016

Morgen Amerikaanse presidentsverkiezingen

Wij keken vandaag deze filmpjes over de Amerikaanse verkiezingen. Duidelijke uitleg over hoe de verkiezingen werken en portretten van Trump en Clinton.

De filmpjes werden door de kinderen van het nodige commentaar voorzien. Ik denk dat we twee keer zo lang bezig geweest zijn om de filmpjes te bekijken dan ze duren ;-)

http://www.schooltv.nl/video/nieuwsuur-in-de-klas-het-amerikaanse-kiesstelsel/playlist/202/

Illusies

Ik nam een boek mee uit de bibliotheek over optische illusies. Fiene pakte het gelijk uit de stapel en heeft het helemaal doorgelezen.


vrijdag 4 november 2016

Bezoekje aan de egelopvang

Een andere thuisonderwijsmoeder organiseerde een uitje naar de egelopvang in Hoek van Holland. Ik vroeg aan de kinderen of zij ook wilden kijken, Berend's reactie was: 'Egels! Die zijn schattig!' :-)

Dus reden we vanochtend naar Hoek van Holland. We konden het niet gelijk vinden, maar na een rondje lopen vonden we de opvang. Er was net een dierenambulance aan komen rijden. De vrouw van de dierenambulance liet de kinderen zien wat ze allemaal hebben in de dierenambulance en vertelde allerlei verhalen.

Hier liet ze het zuurstofmasker voor dieren zien.


Mijn telefoon ging leeg voor we de egeltjes zagen, dus daar heb ik geen foto's van. Maar ze waren inderdaad heel schattig :-) En er werd goed voor ze gezorgd. Een vrijwilligster van de opvang leidde ons rond en beantwoordde alle vragen van de kinderen. Berend had ook verschillende vragen. Over hoe het kon dat de egels wisten hoe ze hun eten bij elkaar moesten scharrelen als ze groot gebracht waren in de egelopvang (instinctief gedrag dat blijkbaar sterk genoeg is), en over waarom de egels bij de opvang komen (vaak omdat ze ziek of gewond zijn).

Er werden ook vogels opgevangen, die hebben we ook bekeken. De uil vonden de kinderen het mooist.
BewarenBewarenBewarenBewaren

woensdag 2 november 2016

Fiene haalt haar zwemdiploma A

Grote dag vandaag! Fiene mag afzwemmen voor haar zwemdiploma A! :-)

Berend en Fiene zijn wat laat met hun zwemdiploma's. Vier jaar geleden begonnen ze met zwemles, maar daar vonden de instructeurs het een goed idee om kinderen met watervrees onderwater te trekken en daar vast te houden :-S Dat vonden wij een buitengewoon slecht idee, de kinderen huilen, ouders in shock. Het duurde even voor ik het weer wilde proberen en daarna stonden we lang op een wachtlijst.

In augustus mochten de kinderen beginnen bij zwemschool het Zweminstituut. Dat ging hartstikke goed! Fiene vond het erg leuk, Berend vond het middelmatig, maar dat was al heel wat voor hem ;-)

Omdat Berend en vooral Fiene al best veel hadden geoefend met zwemmen, mocht Berend in het tweede badje beginnen met zwemles en Fiene in het derde. Na een paar weken mocht Fiene al door naar het laatste badje. En nu, minder dan drie maanden nadat ze gestart is met zwemles mocht ze afzwemmen :-)

Dat is natuurlijk behoorlijk spannend.


We waren niet helemaal voorbereid op hoeveel kinderen er tegelijk gingen afzwemmen. Het hele zwembad was vol met ouders en opa's en oma's. Er waren denk ik ruim 40 kinderen die gingen afzwemmen! Er werd een echt feestje van gemaakt met muziek en iemand die alles van commentaar voorzag :-)




Gelukt!





BewarenBewaren

dinsdag 1 november 2016

Patroon tekenen

Fiene en ik keken op het Klokhuis naar de aflevering over illustrator Floor Rieder. Onder het filmpje staat een uitleg over hoe je zelf een patroon kan maken. Dat hebben we allebei gedaan, erg leuk! :-)


Op zolder onze tekeningen kopiëren en de vellen maken een groot, doorlopend patroon.


Ik maakte er zelf ook één.
BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren