maandag 31 oktober 2016

EHBO praktijkdag

Berend en Fiene deden vandaag de praktijkdag jeugd EHBO bij het Rode Kruis in Rotterdam. Samen met een groep andere thuisonderwijskinderen zijn ze bezig geweest met pleisters plakken, verbanden leggen en reanimeren. De vrijwilligers van het Rode Kruis deden het heel leuk, ze hebben de kinderen drie uur lang geboeid laten luisteren en oefenen.

In de paar weken voor de praktijkdag hadden Berend, Fiene en ik het werkboek van het lesmateriaal voor groep 7/8 doorgewerkt. Ze vonden het erg interessant en vandaag een leerzame dag.


BewarenBewaren

zaterdag 29 oktober 2016

Wildlife Film Festival Rotterdam - De Finale!

Vandaag was het Wildlife Film Festival in Rotterdam. Fiene had een filmpje ingestuurd voor de natuurfilmwedstrijd en mocht naar de finale komen, erg leuk! Opa's en oma's en een vriendinnetje kwamen ook kijken. Na de finale keken we naar de film Levende Rivieren van jurylid Ruben Smit. En na het filmfestival reden we naar huis en zijn we gaan eten bij het tapasrestaurantje, gezellig :-)

Onderweg.

We zijn er!

Voor de finale konden de kinderen in de hal door VR brillen naar een natuurgebied kijken.

En daar is 'ie.

Fiene's film in de bioscoop.

Fiene heeft de finale niet gewonnen, maar ze heeft het wel erg leuk gevonden.

Na afloop van de film Levende rivieren beantwoordde filmmaker Ruben Smit vragen. Fiene's vriendinnetje E. durfde een vraag te stellen :-)

BewarenBewaren

donderdag 27 oktober 2016

Science Club posters gepubliceerd

Kijk nou wat leuk! Tijdens de tweede Science Club hebben we een opdracht gedaan van de University of Cambridge: If the world were a village of 100 people. De posters die de kinderen hebben gemaakt hebben we als oplossing ingestuurd en onze oplossing is één van de oplossingen die op de website is gepubliceerd!

Hier staat 'ie :-)

donderdag 20 oktober 2016

Noordse mythen, Tolkien en opera

We lazen het boek Geïllustreerde Noordse mythen, een erg leuk boek! We waren allemaal verbaasd over hoe oud deze verhalen waren. We associeerden de verhalen met vikingen en de middeleeuwen, maar dat was achteraf bezien natuurlijk niet zo snugger, want de verhalen hebben een Germaanse traditie en die is natuurlijk veel ouder dan de middeleeuwen. Nougoed, we hebben inmiddels dus bijgeleerd en weten het grofweg in het juiste tijdperk te plaatsen :-)

Op het einde van het boek stonden nog een paar bladzijden met info over Noordse mythen, onder andere dat het een inspiratiebron is geweest voor Tolkien bij het schrijven van In de ban van de ring. Dat was Berend niet ontgaan, die had tijdens het lezen van de verhalen al verschillende linken gelegd.
Hij kende een aantal personages en verhaallijnen uit de Noordse mythen trouwens al wel een beetje. Ik vroeg hem waarvan: 'Van top 10 filmpjes kijken op youtube! De top 10 gevechten in Noordse mythen' :-)

Op die laatste bladzijden stond ook dat de verhalen een inspiratiebron waren geweest voor Richard Wagners opera Der ring des nebelungen. Dus daarover lazen we de wikipedia pagina. Daarop hadden ze het over een leitmotiv, dat hebben we toen ook opgezocht. We keken een filmpje over de opera, waarin de term leitmotiv trouwens ook werd besproken, en keken daarna een stukje van de opera zelf.
Vlak daarna hoorden we in een youtube filmpje over Lord of the rings karakters een stukje van de muziek uit de films. 'Dat is het leitmotiv van de hobbits!' :-)


vrijdag 14 oktober 2016

Vakantie naar de Belgische Ardennen

We gingen wandelen in de Belgische Ardennen. We maakten bijna iedere dag een korte wandeling. We hebben heel veel boeken gelezen, films gekeken, spelletjes gespeeld, bij de haard gezeten en luisterboeken geluisterd. Een heerlijk relaxte vakantie :-)


Wandeling langs 'dolmen'.





Bezoekje aan het middeleeuwse stadje Durbuy. Natuurlijk kopen we dan chocola :-)


We hadden best geluk met het weer. We konden de meeste dagen onze wandelingen zo plannen dat we geen last van regen hadden. Af en toe was het wandelpad wel een beetje een modderpoel geworden ;-)





Na deze pauze namen we de verkeerde afslag en liepen we recht de verkeerde kant op ;-)

Er was ook een dag dat het de hele dag miezerde, we waren stoer en zijn toch lekker naar buiten gegaan. Dan is terugkomen in het huisje en een haardvuurtje maken extra verdiend!


We zijn 1x uit eten geweest, een fijne toevalstreffer want we hebben heerlijk gegeten in het restaurantje dat we op goed geluk binnenliepen.

Tijdens het wachten op het eten moet er natuurlijk met de iPhone gerommeld worden...


Tijdens een dag met niet zulk lekker weer bezochten we de grotten van Han.



donderdag 13 oktober 2016

Science Club oktober

Alweer de tweede Science Club. Deze keer iets anders: bij ons thuis in Rijswijk en ik heb het deze keer alleen georganiseerd. De groep kinderen was door een paar last minute afzeggingen iets kleiner, maar dat was prima. Het was een heel gezellig ochtend! :-)

We hebben de opdracht 'Kan er een vulkaan uitbarsten in je achtertuin?' gedaan, afkomstig uit Mysterie Science, een Amerikaans science programma. Ik had daar allerlei Nederlandstalige filmpjes bij gezocht, o.a. over de dichtstbijzijnde vulkaan (in Duitsland) en over de zuidwalvulkaan, een dode vulkaan onder de Waddenzee.



Tijdens de lunchpauze lieten we de vulkanen die de kinderen als huiswerk hadden geknutseld 'uitbarsten' met baking soda en azijn. Altijd leuk :-) Daarna hebben we een wiskunde opdracht gedaan van de University of Cambridge, die ging over hoe je percentages duidelijk kunt weergeven, If the world were one village.

Het is zo leuk om met wat oudere kinderen samen te komen, vaak is Berend de enige oudere jongen, maar nu is er een heel groepje jongens van zijn leeftijd.






Even bijkomen na de drukte van de Science Club, Fiene en ik kijken naar De kleine zeemeermin via de beamer die we voor de Science Club hadden neergezet :-)

dinsdag 11 oktober 2016

Maritiem museum en LEGO workshop

Vandaag was de laatste LEGO challenge workshop in de serie die we samen met een groepje thuisonderwijskinderen volgden bij Young Engineers Rotterdam. Een andere moeder had het goede idee om vandaag voor de workshop af te spreken in het vlakbij gelegen Maritiem Museum.

De kinderen hebben samen de opdrachten gedaan bij een tentoonstelling over wat schepen allemaal vervoeren, hebben toen de tentoonstelling over cruiseschepen bekeken en daarna zijn de jongere kinderen in het Professor Plons deel gaan spelen en zijn de oudere kinderen samen het museum in gegaan om verder te ontdekken.

Het was ontzettend gezellig, dat vonden de andere gezinnen ook, dus de herhaling staat al gepland :-)








Tijdens de workshop ben ik samen met de andere moeders naar de kinderboekenwinkel De Kleine Kapitein geweest, waar ik een paar hele leuke boeken en een spel voor de kinderen heb gevonden. Een andere thuisonderwijsmoeder werkt mee aan een tijdschrift en dat lag ook in de winkel, de eerste keer dat ze het in een winkel zag liggen! Altijd een historisch moment :-)



En de coole techniek meisjes zijn natuurlijk ook weer van de partij!



De jongens waren ook heel gezellig samen aan het bouwen geslagen.




maandag 10 oktober 2016

Herfstbladeren

Fiene en ik knutselden vandaag herfstbladeren die we vervolgens aan een tak aan de muur hebben gehangen. We hebben ze in mooie herfstkleuren geschilderd.


Fiene knipte er eentje per ongeluk aan de verkeerde kant. Het leek net een vleermuis! Dus dat hebben we er toen van gemaakt :-)


zondag 9 oktober 2016

André Kuipers ruimtevaartcollege

Gisteren las ik over André Kuipers Ruimtevaartcollege, leek me hartstikke leuk en interessant. Ik zag dat hij toevallig vandaag in Zoetermeer zou zijn. Berend en Arnaud leek het ook gelijk leuk, Fiene wilde dan ook wel mee. Dus Arnaud kocht kaartjes en nu zitten we in Zoetermeer :-)


Het was echt super leuk, we waren alle vier heel enthousiast. Wat kan hij leuk vertellen zeg! Het duurde de hele middag, maar we hebben ons geen seconde verveeld.