vrijdag 27 maart 2015

Open dag sterrenwacht

Arnaud nam vanavond de kinderen mee naar de open dag van de sterrenwacht in Rijswijk. Ze hebben de maan gezien. Fiene: 'De maan die zagen we echt heel goed!'.

Het was een mooi plekje om sterren te kijken, bovenop een hoog flatgebouw. Het was heel donker, dus ze hebben geen foto's van het sterrenkijken.

Water filteren

Berend en Fiene hebben vies water uit een bakje uit de tuin in een glas gedaan en nu gaan ze manieren zoeken om het water te filteren.

Hier begonnen we mee: geel water met takjes en larven erin.

Eerst gaat het water door een theezeefje.

Daarna door een koffiefilter.

En vervolgens hebben ze het water gekookt.

Het resultaat? Vies, geel water zonder takjes en larven erin :-)

donderdag 26 maart 2015

Knuffels maken

Fiene heeft iets nieuws bedacht, ze heeft wat stukken stof uit haar naaimand gevist en het pak met 'vulling' en daarvan naait ze kleine, zachte knuffel pakjes :-)

zaterdag 21 maart 2015

Tactiekbespreking voor de wedstrijd

De coach bespreekt de opstelling met Fiene en haar teamgenootjes.

vrijdag 20 maart 2015

Zonsverduistering, wat een geluk!

Vandaag was een gedeeltelijke zonsverduistering. Het weer was wat wisselvallig voorspeld, wolken en zon. Maar we werden wakker met een dikke laag wolken en die trok niet weg. Het was zo dik bewolkt dat we niet eens konden zien waar de zon was!

We waren eigenlijk van plan om naar de Rijswijkse sterrenwacht te gaan om daar naar de zonsverduistering te gaan kijken, maar omdat we toch niets konden zien zijn we maar weer naar huis gereden.

We wilden het toch nog een beetje meemaken, dus zijn op het dakterras gaan zitten. En toen gebeurde er iets heel wonderlijks!

Ik noem dit onze 'geen-zonsverduistering-door-de-dikke-wolken-selfie' ;-)

Het werd wel iets donkerder, maar doordat het zo bewolkt was, was dat ook niet echt heel duidelijk.

Om 10:36 was het 'moment supreme' :-) Dus nam ik wat foto's van de kinderen met op de achtergrond waar de zon ongeveer zou moeten zijn. En kijk nou wat daar begint te verschijnen...


Een heel klein gat in de bewolking waardoor we precies de zonsverduistering op haar hoogtepunt konden zien!

Dat is niet zo goed te zien op zo'n iphone foto, dus we zoomen even in. Rechtsonder de opklaring zie je nog het laatste sikkeltje van de zon. De opklaring schoof er vervolgens van links naar rechts overheen zodat we het goed konden zien:


Volgens Berend hebben we ons geluk voor de komende paar dagen in één keer opgemaakt. Voor de zekerheid is hij nu geluksmuntjes aan het knutselen ;-)

Filmpje :-)


maandag 16 maart 2015

Stikstof in proteïne

Toen Berend oorontsteking had, hebben we samen een aantal afleveringen van Cosmos gekeken. Vond hij erg leuk. Op het moment lees ik Berend en Fiene voor uit het boek Het raadsel van alles dat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel. Een erg leuk boek!
Vandaag las ik een stukje voor waarin stond dat de eerste stap naar het leven op aarde het ontstaan van de eerste proteïne moleculen was. Berend zei: 'Maar bij Cosmos zeiden ze toch dat de eerste moleculen uit stikstof bestonden?'.
Ja! Die zitten *in* die proteïnemoleculen! :-)

Ik wist niet of hij nog wat had meegekregen van wat we hadden gekeken toen hij zo ziek was, maar hij heeft het niet alleen onthouden, maar kon het ook prima op het juiste moment toepassen.

vrijdag 13 maart 2015

Terracotta klei

In het boek dat we aan het lezen zijn ging het over klei. Toen bedacht Fiene dat we nog een pakje klei in de knutselkast hadden liggen dat ze graag wilde uitproberen. Het bleek terracotta klei, dat hadden we nog nooit eerder gebruikt. We hebben er potjes, figuurtjes en kralen van gemaakt en die vervolgens in de zon laten drogen.


Berend zei: 'Ik heb nu heel veel inspiratie!' en ging toen lekker verven.

dinsdag 10 maart 2015

Boeven boek

Berend heeft belangstelling voor dingen als wetgeving, rechtspraak en waarom mensen naar de gevangenis moeten enzo. Dus toen ik in de bibliotheek een boek zag dat daarover ging, nam ik die mee. Het heet 'Mag dat?! Wat je wilt weten over recht en rechtvaardigheid'. Ik heb het Berend voorgelezen en hij vond het allemaal heel interessant :-)

Hij zei met een lach omdat hij de ironie ervan wel oppikte: 'Dit is eigenlijk een boek voor boeven hè?' :-) Er staat namelijk vrij uitgebreid in beschreven hoe allerlei criminelen hun criminele zaakjes hebben aangepakt en wat ze allemaal deden om uit handen van de wet te blijven :-)

vrijdag 6 maart 2015

Help thuisonderwijzende moslimmoeders

De deurbel gaat en drie gesluierde vrouwen komen binnen. Een van hen heeft haar baby meegenomen, die is nog te klein om een avond zonder zijn moeder door te brengen. Ze komen bij mij thuis de workshop voor startende thuisonderwijzers volgen die ik samen met twee andere ervaren thuisonderwijzers geef.

Voordat ze aanschuiven aan de eettafel vragen ze of ik het goed vind als ze nog even bidden voor we beginnen. Terwijl de andere workshopdeelnemers binnenkomen, zoeken zij een rustig plekje in de woonkamer om te bidden. Mijn zoontje komt naar me toe terwijl ik iedereen voorzie van koffie en thee en fluistert verbaasd in mijn oor, 'Mama, waarom aanbidden die mevrouwen onze tv?'. Blijkbaar staat onze tv in de richting van Mekka ;-)

Er volgt een gezellige en nuttige avond waarin wij onze kennis en ervaring over thuisonderwijs delen en de deelnemers veel vragen stellen. De baby ligt ondertussen lekker op schoot te slapen.

Een paar maanden later zie ik een Rotterdamse wethouder tijdens een gesprek over thuisonderwijs insinueren dat salafisten tweederangsburgers zijn en het een kwalijke zaak is als zij gebruik maken van rechten die iedere Nederlandse ouder heeft. De wethouder gebruikt het woord salafisme alsof het een vies woord is. Hij is wel zo verstandig de woorden extremisme en jihadstrijders niet in de mond te nemen, maar de pers en de gemeenteraadsleden doen dat alsnog.

Als ik nieuwsberichten hoor over jonge Nederlandse jihadstrijders die in Syrië gedood zijn, moet ik als moeder zijnde altijd gelijk aan de ouders denken. Wat een drama moet het zijn om je kind te zien radicaliseren, hem niet te kunnen bereiken en uiteindelijk zelfs je kind te moeten verliezen. Ik moet er niet aan denken…
Voor veel moslimmoeders is dit een reële angst. Zij worden gekweld door de vraag, Hoe kan ik dit bij mijn kinderen voorkomen? Extremisme moet de ergste nachtmerrie zijn voor deze ouders...

De woorden van de Rotterdamse wethouder veroorzaakten een schokgolf door de thuisonderwijsgemeenschap. Moslimmoeders die thuisonderwijs geven zijn gekwetst, verdrietig en verbijsterd.

Extremisme voorkomen is *juist* een van de reden dat zij voor thuisonderwijs hebben gekozen. Zij kiezen voor thuisonderwijs omdat ze goed onderwijs voor hun kinderen willen, omdat zij hun kinderen willen laten opgroeien met hun normen en waarden, omringd door een liefdevolle familie en vrienden. Zij willen hun kinderen laten opgroeien tot zelfbewuste, goed opgeleide, gelukkige volwassenen. Net als ik.
Ze denken met elkaar na hoe ze extremisme kunnen voorkomen, delen er folders over uit, ze doen alles wat ze kunnen om hun kinderen te beschermen. Veel van hen zijn lid van de Nederlandse vereniging voor thuisonderwijs, gaan mee op uitjes, en volgen dus ook de workshops die door de vereniging worden georganiseerd.

Ik hoorde afgelopen week voor het eerst van moslimmoeders die de deur amper nog uit durven met hun kinderen omdat ze zich zo bedreigd voelen. Het eerste gevoel dat dat bij mij oproept is schaamte. Schaamte dat ik deel uit maak van een maatschappij waar sommige minderheidsgroepen zich zo bedreigd voelen dat ze de straat niet meer op durven. Daarna voel ik boosheid. Waarom gooit deze wethouder olie op het vuur? Hij stigmatiseert deze mensen alleen nog maar meer.

Hebben we garanties dat het deze moeders gaat lukken om door thuisonderwijs te geven te voorkomen dat hun kinderen zullen radicaliseren? Ik weet het niet, ik vermoed dat ze een grote kans van slagen hebben, maar zekerheden hebben we natuurlijk nooit. Over het alternatief, schoolgang, weten we in ieder geval al lang dat dat niet genoeg is om extremisme te voorkomen. Alle Syriëgangers tot nu toe zijn gewoon naar school geweest. Ik kan niet anders dan lof geven voor deze moeders die alles in hun macht doen om hun kinderen te behoeden voor extremisme.

Ik ben zelf niet zo gelovig, begrijp niet veel van de islam of van salafisme (behalve dan dat salafisme niet gelijk staat aan de gewapende strijd voeren), maar wat ik wel begrijp zijn begrippen als verdraagzaamheid, mededogen en tolerantie. Wat ik wel begrijp is dat het beter is om eerst naar mensen te luisteren voordat je een mening over ze vormt. De Rotterdamse wethouder kent deze moslimouders niet, weet niets van hun beweegredenen om voor thuisonderwijs te kiezen. Hij lijkt te denken dat deze ouders hun kinderen willen opleiden tot jihadstrijders en ze willen isoleren en ze daarom niet naar school doen. Het tegendeel is waar. En dat had hij kunnen weten als hij eerst naar ze had geluisterd voordat hij begon met praten...

Deze moeders verdienen alle hulp en steun die ze maar kunnen krijgen, ze verdienen het zeker niet om zo geschoffeerd te worden als nu gebeurt. Daarom blijven ze welkom in mijn huis en binnen onze thuisonderwijsgemeenschap.

Beste Hugo de Jonge, stel net als ik uw huis open voor deze moslimmoeders en ga eens rustig met ze praten. Dan zult u merken dat jullie dezelfde doelen nastreven. Sterker nog, deze moeders hebben er véél meer belang bij dat hun kinderen niet radicaliseren dan u. Steek ze daarom een helpende hand toe.

Dat zou nou echt eens een enorme stap betekenen in het voorkomen van het radicaliseren van moslimjongeren.


donderdag 5 maart 2015

dinsdag 3 maart 2015

Dichtheid van een vloeistof

De kinderen vinden het Science kanaal van Steve Spangler op youtube leuk om te kijken.

Laatst was Fiene's oog gevallen op dit mooie 'regenboog kleuren proefje', dat hebben we nu gedaan. Was leuk om te doen en ik vermoed dat ze nu het concept 'dichtheid van een stof' wel begrijpen! ;-)







En vervolgens moest er natuurlijk nog even lekker gekliederd worden :-)

maandag 2 maart 2015

Kraken

We zijn Berend en Fiene aan het leren kraken (soort van klaverjassen). Ze vinden het erg leuk :-)


zondag 1 maart 2015

Logeren bij opa en oma

Berend heeft oorontsteking en we hebben het er maar druk mee. Fiene koos eieren voor haar geld en is een paar dagen gaan logeren bij opa en oma :-)

S. was er ook.





































Lekker taartje gemaakt.